12/1/11

Ελευθερία στην Οικονομία; Ασφαλώς θ' αστειεύεσθε!

Αποτελεί θλιβερή είδηση για την Ελλάδα η πτώση της κατά 15 θέσεις, μέσα σε μόλις ένα χρόνο, στη διεθνή κατάταξη «Ελευθερία στην Οικονομία». Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Index of Economic Freedom, την οποία καταρτίζει το Ινστιτούτο Heritage Foundation, το 2009 η Ελλάδα έπεσε στην 88η από την 73η θέση επί συνόλου 179 χωρών. Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι κατέλαβε την 37η θέση από τις 43 συνολικά χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η έκθεση λαμβάνει υπ' όψιν την επίδοση των χωρών στην επιχειρηματική ελευθερία, τις κρατικές δαπάνες, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Όλα αυτά συμβαίνουν την περίοδο κατά την οποία υποτίθεται ότι εφαρμόζεται στην Ελλάδα το αυστηρότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και "απελευθέρωσης" αγορών. Αποδεικνύεται όμως έτσι ότι η πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνον δεν οδηγεί σε «ελευθερία της οικονομίας», αλλά μας καθηλώνει σε ρόλο διεθνούς ουραγού. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στηρίζει την όποια προσαρμογή πιέζοντας υπέρογκα τον ιδιωτικό τομέα, που είναι ο μόνος που παράγει πλούτο και μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο, αντί να ρίξει το βάρος στον περιορισμό των δαπανών του δημόσιου τομέα, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Έτσι εξηγείται η συνεχιζόμενη ανυποληψία της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό που συντηρεί τα spreads σε δυσθεώρητα ύψη. Γι αυτό και εμείς, η Δημοκρατική Συμμαχία, υποστηρίζουμε τις σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Η κατάταξη της χώρας μας τόσο χαμηλά στο δείκτη της οικονομικής ελευθερίας δικαιώνει τη στρατηγική και την πολιτική δράση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Κι΄αυτό γιατί το κίνημα μας έχει καταστήσει τη μεγιστοποίηση της οικονομικής ελευθερίας θ ε μ ελ ι ώ δ ε ς συστατικό τόσο της ιδεολογίας του όσο και της πολιτικής του δράσης έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια πιο δίκαιη και παραγωγική κοινωνία, ικανή να σταθεί με αξιοπρέπεια στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ανακοίνωση Δημοκρατικής Συμμαχίας 12/1/10
 
(Την πλήρη έκθεση Index of Economic Freedom, την οποία καταρτίζει το Ινστιτούτο Heritage Foundation θα την βρείτε εδώ: http://www.heritage.org/Index/download )

Δεν υπάρχουν σχόλια: