Η Μείωση των Εκπομπών και το Πρωτόκολλο του Κιότο
του Δρ. Γεωργίου Αναστασόπουλου
Μέλους της Επιτροπής Διαπίστευσης του OHE για το πρωτόκολλο του Κιότο, UNFCCC/CDM Accreditation Panel
Οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα. Ένα σημαντικό ποσοστό της υπερθέρμανσης που παρατηρήθηκε στον πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα, η μέση θερμοκρασία της Γης αυξήθηκε κατά περίπου 0.6° C.
Τα αποτελέσματα των κλιματικών αλλαγών που θα μπορούσαν να επέλθουν από μια αύξηση της θερμοκρασίας της τάξης των 2°C ή και περισσότερο, σε σύγκριση με τα επίπεδα της εποχής πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, θα ήταν τόσο σοβαρά, ώστε να καταγραφούν ως επικίνδυνα. Η αποτυχία μας να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξήσει τον κίνδυνο σημαντικών αρνητικών επιπτώσεων για όλες τις χώρες και κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους.
Θα πρέπει λοιπόν να προλάβουμε την αύξηση της θερμοκρασίας για περισσότερους από 2°C σε σύγκριση με τα επίπεδα της εποχής πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Η αύξηση κατά 2 ή περισσότερους βαθμούς αυξάνει την πιθανότητα σημαντικών και αμετάκλητων καταστροφών:
• Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς το δάσος του Αμαζονίου ή τους πάγους της Γροιλανδίας;
• Οι παγετώνες στις Ευρωπαϊκές Άλπεις θα χαθούν, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς.
• Μπορείτε όμως να σκεφτείτε τι θα γίνει, σε περίπτωση που το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού διακοπεί;
Συνέχεια του άρθρου στό:
http://users.altecnet.gr/ganas/opinion.html
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)