6/11/11

Η Ντόρα για Πρωθυπουργός

του Γεωργίου Ι. Αναστασόπουλου*

Ίσως ηχήσει παράξενα η πρόταση αυτή στα αυτιά πολλών συμπολιτών μας αλλά αποτελεί, σήμερα, ίσως μία από τις πιο ορθολογιστικές επιλογές για τον επιτυχή χειρισμό της κρίσης. Η πρόταση αυτή, συγκεντρώνει μια σειρά από πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδιαιτέρως ελκυστική. Ειδικότερα:

Η Ντόρα αποτελεί ένα εθνικό κεφάλαιο με διεθνή εμβέλεια, αναγνώριση και ακτινοβολία. Η εμπειρία της σε θέσεις ευθύνης αλλά κυρίως στο Υπουργείο Εξωτερικών, της παρέχουν την δυνατότητα της άμεση πρόσβασης σε οποιοδήποτε κέντρο αποφάσεων ένθεν και εκείθεν του Ατλαντικού. Η σοβαρότης και το κύρος της εμπνέουν εμπιστοσύνη και σεβασμό στους εταίρους μας. Ακριβώς τις δύο ιδιότητες που έχει απολέσει προ πολλού η χώρα μας, εξαιτίας των αψυχολόγητων και ερασιτεχνικών συμπεριφορών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ιδιότητες, που θα της δώσουν αμέσως την δυνατότητα να "συνομιλήσει" με τους εταίρους μας και όχι απλά να "παρίσταται" ως ακροατής, αναμένοντας το τι θα αποφασίσουν τρίτοι για μας. Τουλάχιστον, η Ντόρα δύναται να καλύψει άμεσα, έστω και μέρος, του κενού που δημιούργησε η απολεσθείσα αξιοπρέπεια και αξιοπιστία της πατρίδας μας στην διεθνή σκηνή, βελτιώνοντας την διαπραγματευτική μας θέση.

Η Ντόρα δεν χρειάζεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Απλά διότι την έχει ήδη κατακτήσει. Η σοβαρότης, η συνέπεια και το ήθος της, είναι ήδη γνωστά. Η εμμονή της στην φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας, που επισφραγίστηκε με την αντι-δημοφιλή επιλογή της να υπερψηφίσει το μνημόνιο, με τίμημα την διαγραφή της από το κόμμα στο οποίο "ανδρώθηκε" πολιτικά, αποτέλεσαν την επισφράγιση του φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού της. Δεν είναι τυχαίο πως,...
ακόμη και ως πρόεδρος ενός "μικρού" και αδοκίμαστου εκλογικά πολιτικού σχηματισμού, αποτελεί μόνιμο συνομιλητή των κορυφαίων Ευρωπαίων διαμορφωτών των πολιτικών της Ε.Ε. Και πως από την θέση αυτή, με νύχια και με δόντια, προωθεί τις ελληνικές θέσεις, προσπαθώντας, απεγνωσμένα είναι αλήθεια πολλές φορές, να δικαιολογήσει τα αντιφατικά και αυτοκαταστροφικά μηνύματα που εκπέμπει η εσωτερική μας πολιτική σκηνή.

Η Ντόρα διαθέτει τις γνώσεις, την εμπειρία αλλά και την ικανότητα να διαπραγματευθεί, επί ίσοις όροις, την νέα δανειακή σύμβαση. Ήδη εδώ και μερικούς μήνες το επιτελείο της έχει επεξεργασθεί και έχει καταθέσει στην Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση για τη χώρα μας. Μια πρόταση που δεν ρίχνει όλο το βάρους στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους και στην αγορά, αλλά αντίθετα εστιάζει στην μείωση των δαπανών του αδηφάγου κράτους. Μια πρόταση που μελετήθηκε, αξιολογήθηκε και επαινέθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά ουδέποτε έτυχε της όποιας αξιοποίησης από την κυβέρνηση του τόπου ή της όποιας προβολής από τα ντόπια media.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας γνωρίζουν ότι στο πρόσωπο της Ντόρας μπορούν να βρουν ένα ισότιμο συνομιλητή. Γνωρίζουν πως έχουν να κάμουν με έναν ντόμπρο χαρακτήρα, μια αξιόπιστη και συνεπή φωνή αλήθειας. Μια περήφανη Ελληνίδα, που όπως στήριξε το «ΟΧΙ» στο Βουκουρέστι, έτσι και τώρα θα διαπραγματευθεί σκληρά αλλά με σύνεση και ρεαλισμό τα εθνικά μας συμφέροντα. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ψάχνουν για “yiesmen” όπως ανοήτως διαδίδουν διάφοροι εθνικο-σοσιαλιστικοί κύκλοι. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν για εταίρους που έχουν «μπέσα» και «τσαγανό». Ψάχνουν για ηγέτες που θα τους αντιμετωπίσουν ισότιμα, θα τους κοιτάξουν στα μάτια με ειλικρίνεια, και όταν δώσουν τα χέρια τους θα τιμήσουν τον λόγο τους. Οι ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, που ο ελληνικός πολιτισμός τους μεταλαμπάδευσε πριν από αιώνες, αλλά καθώς φαίνεται ο ίδιος τα λησμόνησε με την πάροδο των χρόνων.

Αλλά η επιλογή της Ντόρας για την Πρωθυπουργία αποτελεί σοφή επιλογή και για τα υπάρχοντα κόμματα. Το μεν ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει ένα άτομο που προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρα, αφαιρώντας κάθε υποψία πολιτικού σφετερισμού του νέου κυβερνητικού σχήματος και από τον πιο κακόπιστο κριτή του. Η Νέα Δημοκρατία και ειδικά ο αρχηγός της θα δείξουν πως δεν χαρακτηρίζονται από την όποια μικροψυχία και κόμπλεξ. Θα αποδείξουν πως για το καλό της χώρας παραμερίζουν τα μικροκομματικά πείσματα και πως βάζουν, μια για πάντα, στο χρονοντούλαπο τις ιστορίας τον διχασμό της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης.

Η Δημοκρατική Αριστερά και το ΛΑΟΣ, θα μπορέσουν εύκολα να στηρίξουν μια μετριοπαθή πολιτικά επιλογή, μια ηγέτιδα που εκ φύσεως τείνει να σέβεται και να υπολογίζει την άποψη των μειοψηφιών.

Πατριώτες, δεν έχουμε άλλα περιθώρια.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Η πατρίδα έχει ανάγκη από ηγεσία με ικανότητες, όραμα και αξιοσύνη.
Έφτασε η στιγμή ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ και τις προκαταλήψεις μας.
Να αφήσουμε στην άκρη τα πάθη και τα όποια προσωπικά μας συμφέροντα.
Έστω και την ύστατη τούτη στιγμή οφείλουμε να κοιτάξουμε βαθιά στην ψυχή μας και να αναρωτηθούμε ποια είναι η ορθότερη επιλογή για την σωτηρία της Πατρίδας μας.
Πατριώτες, η χώρα μας δεν αξίζει την μοίρα που της προδιαγράφουν.
Ας παραδώσουμε σήμερα τα ηνία στον άριστο εξ ημών.
Ας στηρίξουμε την Ντόρα για Πρωθυπουργό.

---------
*Έλληνα πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: