25/5/11

Η θλιβερή κατάληξη μιας ανόητης πολιτικής


(Paul Gauguin. Don't Listen to the Liar. 1889. Watecolor and paste. Marion Koogler McNay Art Museum, San Antonio, TX, USA)


Αντί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πριν ένα χρόνο, σύμφωνα με τις επιταγές του μνημονίου, να μειώσει τις δαπάνες του κράτους, επέλεξε συνειδητά την εύκολη οδό της αύξησης των εσόδων, δηλαδή αυτή των φόρων.
Σήμερα που τα έσοδα στερέψανε, αλλά οι δαπάνες παραμένουν οι ίδιες, η κυβέρνηση τα βρίσκει μπαστούνια.
Και καταφεύγει ξανά στην αύξηση των εσόδων (δηλαδή πάλι φόρους).
Με την δικαιολογία πως δεν έχει άλλο τρόπο άμεσης αντίδρασης...για να αποφύγει την χρεωκοπία!
What a surprise!
Όμως την ανάγκη της μείωσης των δαπανών την γνώριζε από πέρσυ...
...και συνειδητά δεν την επέλεξε, για να μην θίξει τους κρατικοδίαιτους κανακάρηδες αφισοκολλητές της.
Άρα φέτος δεν έχει κανένα δικαίωμα να επικαλείται αδιέξοδο.
Δεν δικαιούται να ζητάει από τους ξένους λύπηση.
Δεν δικαιούται να ζητά από τον Ελληνικό λαό επιπλέον θυσίες.
Δεν δικαιούται να ζητά από ξένους και Ελληνικό λαό να πληρώσουν τις δικές της συνειδητές λάθος επιλογές.
Η Ελλάς έχασε πέρσι την τελευταία ευκαιρία ανάκαμψης.
Φέτος είναι πια αργά...
Ακόμη και με όλους αυτούς τους νέους φόρους η κυβέρνηση δεν θα επιτύχει τις προβλεπόμενες εισπράξεις διότι η αγορά στέρεψε από ρευστότητα.
Σοβαρές αποκρατικοποιήσεις δεν προλαβαίνει και δεν μπορεί -ακόμη και αν θέλει(;)- να υλοποιήσει.
Και αν σήμερα οι ξένοι μας λυπηθούν και μας ξαναδανείσουν...λέμε αν...
...μετά από ένα εξάμηνο όταν θα βρεθούμε ξανά εκτός στόχων τι θα πράξει η κυβέρνηση;
Νέους φόρους ξανά;
Το δράμα μετατρέπεται σε φαρσοκωμωδία...
Πέρσι, το πράσινο (παρακράτος) επέλεξε τον στρουθοκαμηλισμό.
Φέτος επιλέγουν να συμπαρασύρουν όλη την χώρα στην χρεωκοπία.
Επιλέγουν to take us down with them.

22/5/11

Ο Γ. Αναστασόπουλος για τις απολύσεις στο δημόσιο στο SBC-TV

Αύριο, Δευτέρα 23/5, στις 9.00 το πρωί, ο Γενικός Διευθυντής της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιώργος Αναστασόπουλος στην εκπομπή "Πρωινή Ενημέρωση" συζητά με τον Σωτήρη Μπότσαρη για το καυτό θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, στο οικονομικό κανάλι SBCTV (Κανάλι 10).

Δείτε την εκπομπή ζωντανά ΕΔΩ.

18/5/11

Απέτυχε το μνημόνιο;


Ομιλία του προέδρου του Forum για την Ελλάδα, Ανδρέα Ανδριανόπουλου, και του Γενικού Διευθυντή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Γιώργου Αναστασόπουλου, σε ημερίδα με θέμα "Απέτυχε το Μνημόνιο;", στην Αλεξανδρούπολη (28.04.11)

17/5/11

Συνέντευξη Γ. Αναστασόπουλου στο κανάλι 10



O Γ. Αναστασόπουλος την Τρίτη 3/5, στην ενημερωτική εκπομπή του οικονομικού καναλιού SBCTV (κανάλι 10) CASUS BELLI με την Δήμητρα Αλεξάκη.

11/5/11

Καπιταλισμού Εγκώμιον

(Εικονογράφηση: "Σάλα" Ανδρέα Δεβετζή 115x100)

του Νίκου Δήμου
(γραμμένο το 1977. Από τις “Κοινοτοπίες”)

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Σε χρόνια περασμένα, όταν ένας ρήτορας ήθελε να δώσει το μέτρο της ρητορικής του δεινότητας, διάλεγε το πιο ασήμαντο, το πιο ανάξιο θέμα και το στόλιζε με τον πιο πλούσιο, τον πιο γλαφυρό έπαινο. Όσο πιο ταπεινό το θέμα, και πιο πειστικό το εγκώμιο, τόσο μεγαλύτερη η δόξα του ρήτορα. Έτσι έγραψε ο γλυκύς Λουκιανός το Εγκώμιο της Μύγας, ο νεοπλατωνικός επίσκοπος Συνέσιος το Εγκώμιο της Φαλάκρας, ο Ρωμαίος Φαβορίνος το Εγκώμιο του Θερσίτη και του Τεταρταίου Πυρετού. Ο Βυζαντινός Μιχαήλ Ψελλός έγραψε εγκώμια για τον ψύλλο, την ψείρα και τον κοριό. Ο Έρασμος το αθάνατο Μωρίας Εγκώμιον και ο Βολταίρος το Εγκώμιο της Υποκρισίας. Πολλά άλλα μικρά και ανάξια επαινέθηκαν: ο γάιδαρος, οι αρουραίοι, η λάσπη, ο διάβολος. Και το 1799 ο Γάλλος λόγιος Μερσιέ Ντε Κομπιέν έγραψε το εμβριθέστατον Πορδής Εγκώμιον - μόνο που, για την ηχηρή αυτή περίπτωση, διάλεξε το βροντώδες ψευδώνυμο Ροντόλφους Γκοκλένιους.

Ψάχνοντας κι εγώ να βρω θέμα ποταπό και όλως διόλου ανάξιο να επαινεθεί -έτσι, για να ακονίσω τις ρητορικές και διαλεκτικές μου ικανότητες- σκόνταψα στον καπιταλισμό. Πραγματικά, σκέφθηκα, πιο περιφρονημένο και κατάπτυστο θέμα δεν υπάρχει σήμερα στον κόσμο. Κανένας δεν λέει καλό λόγο γι' αυτό. Ακόμη κι αυτοί που τον εφαρμόζουν, τον μασκαρεύουνε κάπως -που να μη μοιάζει- και φυσικά ποτέ δεν λένε τ' όνομά του.

Για κοιτάξτε σ' αυτό τον τόπο: όλα τα κόμματα είναι...

7/5/11

Σμιλεύοντας την άνοιξη των παιδιών μας

Μια πρόταση για το Περιβάλλον*


του Δρ. Γεωργίου Αναστασόπουλου,
Γενικού Δντή της Δημοκρατικής Συμμαχίας

«Την άνοιξη αν δεν τη βρεις τη φτιάχνεις
και ή πας να παίξεις τρικυμία ή πνίγεσαι.»

Ο. Ελύτης

Αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ πρόκληση για κάθε οργανωμένη κοινωνία η συνειδητοποίηση του ότι το περιβάλλον και κατ’ επέκταση οι φυσικοί πόροι δεν αποτελούν προσωπική ιδιοκτησία μας αλλά μια διαχρονική κληρονομιά την οποία παραλάβαμε από τους παππούδες μας και τους γονείς μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.

Η διαχείρισή του λοιπόν πρέπει να γίνεται με σύνεση και φροντίδα και προπαντός με φειδώ. Πρακτικά, η ωριμότητα με την οποία μια κοινωνία αντιμετωπίζει την περιβαλλοντική διαχείριση και τη διαχείριση των φυσικών πόρων αποτελεί δείκτη της ευρύτερης ηθικής εξύψωσης και προόδου της.

Τούτη, μάλιστα, την περίοδο που διανύουμε, την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τώρα ακριβώς συνειδητοποιούμε τη σημασία της...