26/9/10
Τσοπάνηδες ή κοπάδι; Ο ρόλος των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές
του Δρ. Γεωργίου Ι. Αναστασόπουλου*
Η ψήφος μας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πράξη πολιτικής ωριμότητας αλλά και συνειδητής στήριξης των αυτοδιοικητικών θεσμών. Αρκετοί πολίτες απηυδισμένοι από την ευρύτερη απαξίωση των πολιτικών πρακτικών των τελευταίων δεκαετιών προσανατολίζονται στο να απέχουν. Η τάση αυτή είναι πιο έντονη στις νεότερες ηλικίες όπου και κυριαρχεί η αντίληψη πως "τίποτα δεν αλλάζει", άρα η καταγραφή ενός ισχυρού ρεύματος αποχής ίσως να "ταρακουνήσει" το πολιτικό κατεστημένο. Καλώς ή κακώς η αντίληψη αυτή είναι πλήρως εσφαλμένη. Και αυτό διότι η αποχή αλλά και η άκυρη ψήφος, με βάση το ισχύον, στη χώρα μας, σύστημα υπολογισμού εκλογικών αποτελεσμάτων, δεν καταγράφονται ως τέτοιες. Πρακτικά και ουσιαστικά κάθε πολίτης που απέχει ή ρίχνει άκυρο, "ψηφίζει" άθελα του τα κόμματα με βάση το ποσοστό που λαμβάνουν στις εκλογές. "Ψηφίζει", δηλαδή, κατά 40% ΠΑΣΟΚ κατά 30% ΝΔ κλπ. Αν πραγματικά κάποιος επιθυμεί να αντισταθεί στο πολιτικό κατεστημένο πρέπει να συμμετέχει στις εκλογές ψηφίζοντας τον πολιτικό σχηματισμό της αρεσκείας του, άρα καταψηφίζοντας τους πολιτικούς σχηματισμούς τους οποίους επιθυμεί να "τιμωρήσει".
Η αποχή όμως αποτελεί την χείριστη επιλογή των πολιτών και από μια άλλη οπτική γωνιά. Αν μας ενοχλεί το σύστημα, δεν θα το αλλάξουμε ποτέ παραχωρώντας, με την αποχή μας, σε τρίτους το δικαίωμα να αποφασίζουν αντί για 'μας. Η ανανέωση των θεσμών, των νοοτροπιών και των πολιτικών οργανισμών είναι στο δικό μας χέρι. Ο καλύτερος τρόπος αντίστασης είναι η συμμετοχή. Όποιος πιστεύει ότι επιτέλους κάτι πρέπει να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο, οι δημοκρατικές διαδικασίες, και μόνον αυτές, του παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Απέχοντας επιτρέπουμε στους οπαδούς του κατεστημένου να διαιωνίζουν την κυριαρχία τους. Μόνο με την συμμετοχή όλων μας μπορούμε να αναδείξουμε μια διαφορετική πολιτική άποψη, μια διαφορετική κουλτούρα, μια διαφορετική πρακτική.
Το επόμενο δίλημμα που τίθεται σε αυτές τις εκλογές είναι το κατά πόσον θα πρέπει να αποτελέσει η ψήφος μας καταδίκη ή όχι του περίφημου "μνημονίου". Δίλημμα που...
τίθεται από μερίδα κομμάτων της αριστεράς, με επικεφαλή την ΝΔ! Το να επιλέγει κανείς να θέσει ένα τέτοιο δίλημμα σε αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδίως μετά την πρόσφατη προσπάθεια αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την εφαρμογή του "Καλλικράτη", αποτελεί παλαιοκομματισμό και μάλιστα του χειρίστου είδους. Και αυτό διότι, αυτοί που θέτουν αυτό το δίλημμα, διαστρέφουν το νόημα της εκλογικής διαδικασίας, με μοναδικό σκοπό να μεγιστοποιήσουν το κομματικό τους όφελος, κεφαλαιοποιώντας την, δικαιολογημένη, δυσαρέσκεια των πολιτών, που προκάλεσαν τα αντι-δημοφιλή μέτρα για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας. Πρακτικά, οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής μας λένε: "Μην σας απασχολεί αν ο υποψήφιος που σας προτείνουμε είναι ένας ανίκανος βλαξ! Πρέπει να τον (μας) ψηφίσετε για να τιμωρήσετε το κακό ΔΝΤ που επέβαλε τα επώδυνα οικονομικά μέτρα." Βεβαίως δεν μας λένε, και ούτε τους ενδιαφέρει, τι θα συμβεί αν τους ακούσουμε και ο κάθε "γκούφυ" , που μας προτείνουν, εκλεγεί! Με ποιές ικανότητες άραγε θα διαχειρισθεί τον Δήμο ή την Περιφέρειά του; Ποιός θα "λουστεί" τα ελλείμματα που θα δημιουργήσει; Και το σημαντικότερο ποιός θα πληρώσει τα "σπασμένα"; Πάλι εμείς, φυσικά! Μας αντιμετωπίζουν, λοιπόν, για πολλοστή φορά σαν "κουκιά". Αρκετά υποτιμητικό και προσβλητικό για όλους μας θα σχολίαζα.
Επειδή όμως είμαστε σκεπτόμενα άτομα, που δεν οδηγούνται ως "πρόβατα επί σφαγήν", στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αξιολογούμε, κρίνουμε, αποφασίζουμε και συμμετέχουμε. Λαμβάνοντας, πάντα, υπ' όψιν:
Πρώτον, ότι συμμετέχουμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι σε δημοψήφισμα για το ΔΝΤ.
Δεύτερον, ότι σε καμία περίπτωση δεν απέχουμε.
Τρίτον, ότι επιλέγουμε του υποψηφίους κρίνοντας τις διοικητικές ικανότητές τους, τα ηθικά τους χαρακτηριστικά, την αξιοπιστία τους, την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και σε καμία περίπτωση την κομματική τους προϋπηρεσία, τις εντυπωσιακές υποσχέσεις τους ή τις όποιες κομματικές γραμμές/εντολές/χρίσματα.
Τέλος, λειτουργούμε στην επιλογή τοπικού άρχοντα, και μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό, ωσάν να θέλαμε να προσλάβουμε ένα γενικό διευθυντή στην επιχείρησή μας ή κάποιον στον οποίο θα του εμπιστευθούμε να διαχειρισθεί την περιουσία μας. Με αυτό το σκεπτικό δεν θα προβούμε ποτέ σε λάθος επιλογή.
Καλό βόλι!
. -----------------------------
*Ο Γεώργιος Ι. Αναστασόπουλος (ganas@forumgreece) είναι διδάκτωρ του πανεπιστημίου Northwestern των ΗΠΑ και Διευθύνων Σύμβουλος του Forum για την Ελλάδα (www.forumgreece.gr).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Άλλη μία εξαιρετική ανάλυση αγαπητέ Γιώργο! Ειλικρινά χαίρομαι να σε διαβάζω. Εύχομαι οι πολίτες να σκεφτούν φιλελεύθερα και να επιλέξουν εργατικούς υποψηφίους, ικανούς, με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά και να μην να αποτελέσει η ψήφος τους καταδίκη ή όχι του "μνημονίου" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεις, πράγμα το οποίο πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί… Δυστυχώς η λαΙκίστικη αντιπολιτευτική τακτική της Ννδ21 έχει επικεντρωθεί σε αυτό το σημείο, ποντάροντας σε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη… Το δίλημμα αυτό δεν θα υπήρχε αν ο Antoine έλεγε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό με ποιόν ακριβώς τρόπο θα μηδενίσει το έλλειμμα στο τέλος του 2011, «πώς θα γίνει αυτό το μαγικό»… Κούφια λόγια του Antoine σαν και αυτά του Gap που έλεγε προεκλογικά ότι «λεφτά υπάρχουν»… Και οι δύο, έχουν κάνει σημαία τους τον λαϊκισμό…
Δημοσίευση σχολίου