12/3/11

Υπάρχει λόγος πανηγυρισμών;

Έλλειμμα 1,028 δισ. ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011 με αυξημένες τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά 3,3%.
Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει στις Βρυξέλλες διότι κερδίζουμε λέει 5 δις από την μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δις ευρώ κατά 1%. Δεν μας λέει όμως πως όλο το "κέρδος" των 5 δις της Παρασκευής με τους τρέχοντες ρυθμούς του ελλείμματος θα έχει "φαγωθεί" σε μισό περίπου χρόνο!

Όσο για το αν υφίσταται πράγματι το "κέρδος" των 5 δις καλόν είναι να συνυπολογίσουμε πως οι τόκοι εξυπηρέτησης του δανείου μετά την επέκτασή του κατά 4 χρόνια αυξάνονται από 17,5 δις (110 δισ Χ 5,2% = 5,7 δίς τόκοι ετησίως Χ 3 χρόνια) σε 32,34 δις (110 δις Χ 4,2% = 4,62 δίς τόκοι ετησίως Χ 7 χρόνια).

Με απλά λόγια, όλη η ουσία βρίσκεται στο ότι το έλλειμμα αντί να μειώνεται αυξάνει όπως αυξάνουν και οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού! Δηλαδή, όχι μόνο εξακολουθούμε να ζούμε με δανεικά αλλά χρειαζόμαστε όλο και περισσότερα! Και όσο το βαθύ πράσινο κράτος παραμένει ανέγγιχτο τόσο τα ελλείμματα θα αυξάνουν άρα θα δημιουργούνται νέες δανειακές ανάγκες, επιπλέον των 110 δις!  Σε τι ελπίζουμε πιά; Σε νέο δανεισμό από τον νεοσύστατο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ; Για πόσο θα μας ανέχονται να μας δανείζουν; Και για πόσο θα υποθηκεύουμε τους πόρους της Ελλάδος για να πληρώνουμε τα δάνεια της κάθε ΓΕΝΟΠ και την καλοπέραση των επιτήδειων των ΔΕΚΟ;

Ουσιαστικά, χθές η Ελληνική κυβέρνηση και επίσημα αποδέχθηκε την επιμήκυνση του μνημονίου για 7,5 συνολικά χρόνια για αρχή....και μετά βλέπουμε! Όσο δε συνεχίζεται η αύξηση του χρέους και των κρατικών δαπανών τόσο το μνημόνιο θα επιμηκύνεται υποθηκεύοντας στους δανειστές μας το μέλλον της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: