27/5/12

Υπάρχει πια ρόλος για τους φιλελεύθερους σχηματισμούς;



Κατά την άποψή μου δεν αποτελεί χαρακτηριστικό των σκεπτόμενων πολιτών το να άγονται και να φέρονται από διλήμματα ιδίως όταν πρόκειται για ψευτοδιλήμματα. Σημασία δεν έχει το μεγάλο ή το ογκώδες, η μάζα ή το "ρεύμα". Σημασία έχει να νιώθω άνετα! Να τα έχω καλά με την συνείδησή μου.  Επιλέγω πάντα την, κατά την άποψή μου, σχετικά καλύτερη επιλογή. Απόλυτα! Και χωρίς ψευτοδιλήμματα. Δεν απέχω, δεν σηκώνω τα χέρια ψηλά! Μάχομαι. Και σιχαίνομαι να με θεωρούν υποψήφιο θύμα εκβιασμών. Δεν συντάσσομαι με το μεγάλο ποσοστό, ούτε, υποχρεωτικά, με την γνώμη των πολλών. Αναλαμβάνω όλο το κόστος των επιλογών μου και δεν κρύβομαι πίσω από τον όχλο. Ακόμη και στην περίπτωση του κινδύνου να απομείνω μόνος μου.

Όπως ανέφερε, την δεκαετία του '80, μια διαφήμιση της Apple: "Το ότι οι κατσαρίδες είναι περισσότερες από τους ανθρώπους δεν συνεπάγεται πως είναι και ανώτερη μορφή ζωής."

Επί το πρακτέον:

Μια τέτοια περίπτωση ψευτοδιλήμματος, σήμερα, είναι και αυτή περί διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Και αυτό διότι λαμβάνοντας υπ'όψιν τις πρόσφατες μετρήσεις διαμορφώνεται το εξής σκηνικό:

- Η ΝΔ προηγείται σχετικά άνετα αλλά με ποσοστά μακρυά έστω κι από υποψία αυτοδυναμίας.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί, με ποσοστά που τον καθιερώνουν ως ηγήτορα της αριστεράς.
- Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή μπαίνουν στη Βουλή αλλά με καθαρά αντιμνημονιακή ρητορική που δυσκολεύει τις όποιες συνεργασίες. Το αυτό ισχύει και για το ΚΚΕ.
- ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αμφιβόλου πολιτικού στίγματος και με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το ευκαιριακό στοιχείο, μπαίνουν στη Βουλή με διάθεση για συνεργασία σε κυβέρνηση, κατά προτεραιότητα, κεντροαριστερής χροιάς.
- Ο συνασπισμός "Δημιουργία Ξανά - Δράση - Φ/Σ" βρίσκεται στο όριο εισόδου στη Βουλή.

Το σκηνικό αυτό υποδηλώνει πως...
οι αντιμνημονιακοί και ως εκ τούτου κι αντι-ευρωπαϊκοί συνδυασμοί διατηρούν την πολυτέλεια εναλλακτικών συνεργασιών σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που έχει, εκ των πραγμάτων, περιορισμένες επιλογές.

Αποτελεί, λοιπόν, "χρυσή" επιλογή για τους φιλελεύθερους πολίτες το να εμπιστευθούν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας "Δημιουργίας Ξανά - Δράσης - Φ/Σ", που ουσιαστικά εγγυώνται:

Α. Την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκής κατεύθυνσης, σε συνεργασία με τη ΝΔ.
Β. Την προώθηση γνήσια φιλελεύθερων επιλογών, που θα κρατούν "υπό έλεγχο" τις ορέξεις των ακροδεξιών, εθνικιστικών και σοσιαλ-κρατικιστικών "συνιστωσών" της ΝΔ. Γι' αυτό και είναι προτιμότερη μια μετεκλογική συνεργασία δύο ανεξαρτήτων κομμάτων υπό προγραμματική σύγκλιση, παρά η εκ των προτέρων κι άνευ όρων παράδοση-ενσωμάτωση σε ένα, θολής ιδεολογίας, αντικομμουνιστικό μέτωπο. Ο φόβος να απολέσει η ΝΔ την δεδηλωμένη στην Βουλή αν παραβεί την προγραμματική της συμφωνία με τον συνασπισμό "Δημιουργία Ξανά - Δράση - Φ/Σ", αποτελεί και τον καλύτερο λόγο για να είμαστε σίγουροι πως θα παραμείνει προσηλωμένη στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν, και δεν θα παρασυρθεί από τις σειρήνες του λαϊκισμού και του πολιτικού οπορτουνισμού.
Γ. Την δημιουργία, τέλος, μετεκλογικά, ενός γνήσια φιλελεύθερου σχηματισμού, που θα ενώνει μια σειρά από διάσπαρτες δυνάμεις προερχόμενες από την Δράση, την Φιλελεύθερη Συμμαχία, τα, πολλά, στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας που δεν επέλεξαν να ενταχθούν υπό τον Σαμαρά, την Δημιουργία Ξανά αλλά και όλους τους ανένταχτους φιλελεύθερους πολίτες που ενοχλούνται να τους μετρούν ως κουκιά και αρνούνται τις λογικές μαντριού. Ενός σχηματισμού που θα αποτελέσει ρυθμιστή των εξελίξεων στην χώρα μας, απομακρύνοντας μια και καλή την σοσιαλ-κρατικιστική λαίλαπα.

Οι παραπάνω τρεις λόγοι αποτελούν, πιστεύω, μια σοβαρή επιχειρηματολογία γιατί δεν πρέπει να υποκύψουμε στα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα του διπόλου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που αναπαράγει μανιωδώς η κυρίαρχη ελληνική δημοσιογραφία. Ακριβώς η ίδια που για πολλά χρόνια, φούσκωνε με χαρά όλο αυτό το αριστερό παραλήρημα, το όποιο τώρα κοιτάει με τρόμο, παριστάνοντας την ανήξερη.

Σήμερα, ο ρόλος των φιλελεύθερων είναι σημαντικότερος από ποτέ. Αποτελεί καθήκον μας να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη δημιουργίας και στην Ελλάδα ενός δυναμικού, μαχητικού και σύγχρονου φιλελεύθερου πόλου, στηρίζοντας τους συνδυασμούς συνεργασίας "Δημιουργίας Ξανά - Δράσης - Φ/Σ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: