18/7/10

Συνέπεια και Ειλικρίνεια για τη Νέα Ελλάδα

Συνέντευξη του Γεωργίου Αναστασόπουλου* στο ΒΗΜΑ της Κυριακής:

ΒτΚ: Γιατί πιστεύετε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας από ότι ένα μεγάλο κόμμα όπως η ΝΔ;

ΓΑ: Η τήρηση των αρχών της αγοράς δεν είναι υπόθεση μικρών ή μεγάλων κομμάτων. Είναι ακριβώς όπως αναφέρετε στην ερώτηση σας υπόθεση αρχών. Αποτελεί μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός πως οι καταστροφολογικές αναφορές στις υποτιθέμενες "αδυναμίες" των αρχών της οικονομίας της αγοράς βρίσκουν γονιμότατο έδαφος και ανθίζουν τις τελευταίες δεκαετίες σε όλους τους πολιτικούς χώρους στην χώρα μας. Αφορίζονται μάλιστα, με ιδιαίτερο πάθος, οι φιλελεύθερες αρχές σε μια χώρα που ουδέποτε εφάρμοσε συστηματικά κάποια στοιχειωδώς έστω φιλελεύθερη πολιτική. Μια χώρα που συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίας διογκώνει το μέγεθος του κράτος της, εκτοξεύοντας στα ύψη ελλείμματα και χρέη υποθηκεύοντας, παράλληλα, το μέλλον των πολιτών της και των παιδιών τους. Μια άκρως κρατικιστική χώρα που κατοικείται από πολίτες οι οποίοι διαμορφώσαμε αρνητική άποψη για κάτι που ουδέποτε εφαρμόσαμε, ενώ αποκτήσαμε θετική γνώμη για την αποτυχημένη σοσιαλ-κρατικιστική πολιτική που εφαρμόσαμε μετ' ευλαβείας και η οποία αποδεδειγμένα μας οδήγησε στο χείλος της χρεωκοπίας και της οικονομικής καταστροφής.

Είναι δε, ιδιαίτερα ενδιαφέρον - αλλά εκτός αντικειμένου της παρούσας συνέντευξης - να μελετήσει κανείς τις αιτίες που ωθούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία να αναζητά περισσότερο κράτος και λιγότερη ελευθερία ερχόμενη σε σύγκρουση με τις αρχέγονες καταβολές και παραδόσεις της. Η Ελλάδα και οι Έλληνες ήσαν πάντα εραστές της οικονομίας της αγοράς και μεγαλούργησαν σε καθεστώτα και περιβάλλοντα οικονομικής ελευθερίας. Τις αποικίες, για παράδειγμα, στην αρχαία Ελλάδα, δεν τις σχεδίασαν δημόσιοι υπάλληλοι.

Δυστυχώς μετά την μεταπολίτευση, με την εξαίρεση της περιόδου 1990-93, ο κατ' εξοχήν υποστηρικτής των αρχών της οικονομίας της αγοράς, η Νέα Δημοκρατία, δεν τήρησε μια συνεπή φιλελεύθερη πολιτική, θα έλεγα μάλιστα ότι αντίθετα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κινήθηκε σε λογικές διόγκωσης του κράτους. Η λέξη κλειδί, λοιπόν, στην απάντησή μου είναι η "συνέπεια". Η κα Μπακογιάννη πίστευε και πιστεύει στις αρχές της οικονομίας της αγοράς. Η κα Μπακογιάννη είναι απλά συνεπής.

ΒτΚ: Η Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τόσο το Μνημόνιο όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Επραξε σωστά; Δεν είναι σαν να υπερψηφίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης;

ΓΑ: Το "σωστό" και το" λάθος" δεν πρέπει να το καθορίζουν τα πρόσκαιρα μικρο-κομματικά οφέλη της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης, αλλά το συμφέρον της χώρας. Είναι τόσο κωμικό και συνάμα απωθητικό το θέαμα των πολιτικών που αλλάζουν θέσεις ανάλογα με το αν βρίσκονται στα έδρανα της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Στο θέατρο αυτό του παραλόγου έχουν δώσει διαχρονικά "παραστάσεις" απίστευτης υποκρισίας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ οι θέσεις των οποίων υφίστανται οβιδιακές μεταμορφώσεις κάθε φορά που αλλάζουν θέση στα έδρανα της Βουλής. Η ασυνεπής και έντονα λαϊκιστική αυτή συμπεριφορά των κομμάτων και των εκπροσώπων τους αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες απαξίωσης και ανυποληψίας του πολιτικού συστήματος.

Η υπερψήφιση τόσο του Μνημονίου όσο και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αποδεικνύει έμπρακτα πως η κα Μπακογιάννη δεν λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση την παραδοσιακή ξεπερασμένη παλαιοκομματική λογική αλλά με βάση αυτό που η συνείδησή της ορίζει ως συμφέρον της χώρας. Πιθανότατα η απόφασή της δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως δημοφιλής και σαφώς κινείται εκτός κάθε λογικής λαϊκισμού.

Επέδειξε, όμως για άλλη μια φορά, μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά. Αλλά αυτό δεν είναι πια το ζητούμενο από τους πολιτικούς μας;

ΒτΚ: Στο μήνυμα με το οποίο ανακοίνωσε την ίδρυση του «Φόρουμ για την Ελλάδα», η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη συνθέσεων και συνεργασιών, αλλά την ίδια στιγμή επετέθη σε όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις: στο ΠαΣοΚ, στη ΝΔ και στα κόμματα της Αριστεράς. Δεν είναι λίγο αντιφατικό αυτό; Ποιους ακριβώς αφορά η πρόσκληση σε συνεργασίες;

ΓΑ: Η πρόσκληση της κυρίας Μπακογιάννη απευθύνεται στους πολίτες. Στους ελεύθερους πολίτες που ανεξάρτητα κομματικών "παρωπίδων" και "ετικετών" αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου. Απευθύνεται σε όλους αυτούς που είναι αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τα τεχνητά σύνορα των παραδοσιακών πολιτικών γραμμών και να δώσουν τον αγώνα τους δίπλα μας. Χωρίς ιδεολογικά αξιώματα και θέσφατα, αλλά με γνώμονα την αγάπη μας για την χώρα. Απευθυνόμαστε σε όλους όσους έχουν κουραστεί από τις υφιστάμενες πολιτικές της "ήττας" και της "μιζέριας". Απευθυνόμαστε σε όσους κάνουν ακόμη όνειρα για την ζωή τους, την οικογένεια τους, τα παιδιά τους. Σε όσους πιστεύουν ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για την νέα Ελλάδα.

----------------------
* Ιδρυτικό στέλεχος του "ΦΟΡΟΥΜ για την Ελλάδα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: