25/7/10

Παράθυρο στην Ελπίδα

Συνέντευξη του Γ. Ι. Αναστασόπουλου* στο VETO της Κυριακής 25 Ιουλίου 20010, στον πολιτικό συντάκτη Κώστα Παπαχλιμίντζο.

VETO: Ποιες είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το «Forum για την Ελλάδα»;

ΓΑ: Το “Forum για την Ελλάδα” αποτελεί σημείο συνάντησης των δημιουργικών δυνάμεων, των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας, οι οποίοι με την ανταλλαγή ιδεών, με την παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων και αποτελεσματικών λύσεων, με την ανάληψη πρωτοβουλιών αποσκοπούν στην εθνική κινητοποίηση για την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό, στη δημιουργία μιας νέας προσέγγισης για το μέλλον της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε μια σειρά δράσεων θετικού πολιτικού ακτιβισμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το Forum δεν μένει μόνο στη θεωρία και στον προβληματισμό. Παρεμβαίνει δυναμικά και αναλαμβάνει δράσεις σε καίριους τομείς όπως, για παράδειγμα, το περιβάλλον και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χωρίς αναστολές ή προκαταλήψεις. Παρεμβαίνει και δρα με περιεχόμενο και ουσία κι όχι για να δημιουργούνται εντυπώσεις.
Θετικός πολιτικός ακτιβισμός σημαίνει ότι είσαι ενεργός μαζί με τους πολίτες, μαζί με την κοινωνία –εκεί που ζει και αναπνέει η πραγματική ζωή, η αληθινή οικονομία– για να ακούσεις και να προτείνεις, για να παρέμβεις και να δώσεις λύσεις.

VETO: Από πότε γνωρίζεστε με την κυρία Μπακογιάννη; Πως σας έπεισε να συμμετάσχετε στο νέο της εγχείρημα;

ΓΑ: Ως ελεύθερος και σκεπτόμενος άνθρωπος μα και ως γονιός, δε σας κρύβω, ότι αγωνιώ για το παρόν και για το μέλλον της πατρίδας μας. Μια από τις, λιγοστές, "θετικές" επιπτώσεις της κρίσης που διανύει η χώρα μας είναι πως συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε πλέον να ανεχόμαστε τις απόψεις, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές που μας οδήγησαν σε αυτό ακριβώς το σημείο. Γι’ αυτό και η συμμετοχή μου στο «Forum για την Ελλάδα» αποτελεί για μένα την μοναδική ευκαιρία για να υπηρετήσω, από τη μία, τις φιλελεύθερες αρχές, που είναι και οι μόνες, που μπορούν να προσδώσουν προοπτική για μία καλύτερη Ελλάδα. Από την άλλη βρίσκω πως το Forum ανοίγει ένα παράθυρο στην ελπίδα. Δίνει μια διέξοδο διαφυγής από το τέλμα της αδιαφορίας και την μιζέρια της ηττοπάθειας στις οποίες φαίνεται πως έχουμε εθιστεί ως λαός. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι δε χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να πεισθώ για την συμμετοχή μου στο Forum από την κα Μπακογιάννη, με την οποία, άλλωστε, δεν διατηρώ κάποια μακροχρόνια προσωπική γνωριμία.

VETO: Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει διατελέσει δήμαρχος Αθηναίων και υπουργός σε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις (Μητσοτάκη και Καραμανλή). Μπορεί να συμβολίσει την ανανέωση στην πολιτική ζωή του τόπου;

ΓΑ: Επιτρέψτε μου να μην παρακολουθήσω αυτή τη λογική. Οι γενικεύσεις και οι αφορεσμοί αποτελούν πυλώνες του λαϊκισμού. Πιστεύω πως η ανανέωση δεν αποκλείει την εμπειρία και το νεαρό της ηλικίας δεν αποτελεί αυτόματα εγγύηση ανανέωσης. Υπάρχουν άτομα νεαρής ηλικίας με άκρως συντηρητικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις και μεγαλύτερης ηλικίας με ιδιαίτερα νεωτεριστικές και πρωτότυπες ιδέες. Μείζον ζητούμενο, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, είναι οι φρέσκιες ιδέες και οι συνεπείς απόψεις, που θα ανανεώσουν και θα επαναφέρουν κλίμα εμπιστοσύνης στο πολιτικό σκηνικό. Η κ. Μπακογιάννη είναι μία πολιτικός με κυβερνητική εμπειρία – και αυτό θα πρέπει να καταχωρηθεί στα θετικά της – που έχει ταυτόχρονα αποδείξει ότι είναι συνεπής στις ιδέες της, απορρίπτει το λαϊκισμό και έχει το απαιτούμενο σθένος, ώστε να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Τα χαρακτηριστικά αυτά δίνουν την εικόνα μίας αξιόπιστης πολιτικού, με όραμα και θέληση. Μιας πολιτικού που μπορεί πραγματικά να προσφέρει στον τόπο.

VETO: Έχοντας συμμετάσχει σε νευραλγικές θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό, θα βάζατε συνολικά θετικό ή αρνητικό πρόσημο στη διακυβέρνηση του τόπου από τη ΝΔ από το 2004 ως το 2009;

ΓΑ: Η ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ της περιόδου 2004-2007 δεν έγκειται τόσο στα όσα έπραξε, αλλά στα όσα δεν έπραξε. Βεβαίως, η πλήρης ισοπέδωση και η αποκλειστική επίρριψη ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στις κυβερνήσεις της τελευταίας πενταετίας είναι και υπερβολική και άδικη. Η αλήθεια είναι ότι το πρόσημο στην αξιολόγηση το έδωσε ο ελληνικός λαός – και ήταν αρνητικό, όπως γνωρίζουμε.

VETO: Εφόσον το «Forum για την Ελλάδα» μετεξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα, εσείς θα συμμετάσχετε;

ΓΑ: Πρέπει να διευκρινίσω πως το Forum και το πιθανό κόμμα της κας Μπακογιάννη δεν ταυτίζονται. Το ένα είναι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο. Το Φόρουμ δημιουργείται για να δοθεί η μάχη των ιδεών, να υπάρξει ζύμωση, σύνθεση κλπ. Θα υπάρχει είτε δημιουργηθεί κόμμα από την κα Μπακογιάννη είτε όχι. Και δεν σημαίνει ότι όσοι συμβάλλουν σε αυτό το διάλογο ιδεών γίνονται και μέλη ενός νέου κόμματος. Απευθυνόμαστε στους πολίτες που έχουν ανησυχίες και αναζητούν ένα ελεύθερο βήμα να τις εκφράσουν, ανεξάρτητα από τις κομματικές ή τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Αν με ρωτάτε όταν η Μπακογιάννη προχωρήσει σε άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες όπως η ίδρυση πολιτικού φορέα αν προσωπικά θα συμμετάσχω σε αυτό τότε σας απαντώ ναι.

VETO: Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς είναι πολιτικοί της ίδιας γενιάς, «ανδρώθηκαν» πολιτικά μέσα στη ΝΔ, διακηρύσσουν και οι δύο την πίστη τους στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Σε τι διαφέρουν τελικά;

ΓΑ: Δεν έχει σημασία το τι διακηρύσσει κανείς, αλλά το τι πράττει τελικά. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν το μνημόνιο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Έχουμε καθυστερήσει, εδώ και δεκαετίες, με τραγικές συνέπειες, τόσο τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία όσο και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο κος Σαμαράς με την στάση του στις δύο αυτές ψηφοφορίες επέλεξε τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και του βραχυπρόθεσμου μικροκομματικού οφέλους.
Αντίθετα, η υπερψήφιση τόσο του μνημονίου όσο και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αποδεικνύει έμπρακτα πως η κα Μπακογιάννη δεν λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση την παραδοσιακή ξεπερασμένη παλαιοκομματική λογική αλλά με βάση αυτό που η συνείδησή της ορίζει ως κοινό συμφέρον. Σίγουρα, η απόφασή της δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως δημοφιλής και σαφώς κινείται εκτός κάθε λογικής λαϊκισμού.
Επέδειξε, όμως για άλλη μια φορά, μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική συμπεριφορά. Αλλά αυτό δεν είναι πια το ζητούμενο από τους πολιτικούς μας;

-------------------------
* Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του "Φόρουμ για την Ελλάδα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: