1/9/10

Ο Στάλιν στη Ρηγίλλης

του Δημήτρη Κ. Ψυχογιού*

Θυμίζουν Δίκες της Μόσχας οι ακροάσεις του κ. Σαμαρά: οι κατηγορούμενοι για προδοσία και συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές και τον Τρότσκι μπολσεβίκοι της παλαιάς φρουράς, με την υπόσχεση ότι δεν θα καταδικαστούν σε θάνατο, προέβαιναν σε δημόσιες εξευτελιστικές αυτοκριτικές όπου παραδέχονταν όλα όσα τους καταλόγιζε το κατηγορητήριο, έδιναν όρκους πίστης στον «πατερούλη του λαού»- και βεβαίως στο τέλος εκτελούνταν.

Προφανώς δεν έχουν διαβάσει την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που μετά την κλήση τους «για προσωπική υπόθεσή σας» έσπευσαν να δηλώσουν πως θα « στοιχηθούν με την απόφαση του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές » και σκέπτονται με ανακούφιση ότι « πάει, αυτό ήταν· έσωσα την πολιτική μου σταδιοδρομία ». Δεν τέλειωσε η ορδαλία τους: θα αναγκαστούν να κάνουν προεκλογικό αγώνα, να εκθειάζουν τις αρετές του περιφερειάρχη που δεν ήθελαν να στηρίξουν, να καταδικάζουν το μνημόνιο και όλες τις παραφυάδες του, να εξυμνούν το μεγαλείο του Αντώνη Σαμαρά όταν δασκαλεμένα ακροατήρια θα τους θέτουν ερωτήσεις για τη στάση τους. Θα εξευτελιστούν πλήρως και μετά θα είναι πολύ εύκολο να καρατομηθούν πολιτικά για να πάρουν τη θέση τους πραγματικά πιστοί και αφοσιωμένοι πολιτευτές της νέας ηγεσίας.

Ητοι, η πολιτική του εξευτελισμού που ακολουθεί απέναντι στους απείθαρχους ο κ. Σαμαράς φαίνεται να αποδίδει- αλλά τέτοιες πολιτικές εξευτελίζουν το ίδιο το κόμμα, όπως το εξευτελίζει και ο Κώστας Καραμανλής: η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη δικτατορία και ο υπεύθυνος ψηφίζει κατά του μνημονίου σιωπώντας. Εχει υπάρξει άραγε στην πολιτική ιστορία του τόπου, του κόσμου ολόκληρου, φαινόμενο κοινοβουλευτικού πρωθυπουργού που έναν χρόνο μετά την αποπομπή του δεν έχει αρθρώσει μία λέξη για να υπερασπιστεί την πολιτική του;

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα διασπαστεί διότι εξευτελισμένοι και δειλοί πολιτικοί δεν είναι σε θέση να ιδρύσουν νέα κόμματα. Θα περιθωριοποιείται σιγά σιγά διότι οι μεν έντιμοι Κεντροδεξιοί θα την εγκαταλείπουν, οι δε Δεξιοί θα προτιμούν τον αυθεντικό Γιώργο Καρατζαφέρη από τις καρικατούρες του που θα διοικούν τη Νέα Δημοκρατία.

Και η αιτία για την απαξίωση του κάποτε μεγάλου κόμματος δεν είναι παρά ο Κώστας Καραμανλής που φέρθηκε όπως όλοι οι κληρονόμοι που βρίσκουν έτοιμη μεγάλη περιουσία. Αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει μικρές και μεγάλες πολιτικές οικογένειες που προετοιμάζουν νέους κληρονόμους.

-------------------------
*δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ 1/9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: