2/4/11

Η αρχή του τέλους;

Επιδείνωση στα δηµοσιονοµικά της Ελλάδας – Στον αέρα η πέµπτη δόση του δανείου
Ο Ολι Ρεν σηκώνει ψηλά τα χέρια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ:  ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Στον αέρα φαίνεται αυτή τη στιγµή να είναι η πέµπτη δόση του δανείου των 110 δισ., ύψους 8,7 δισ. ευρώ (+3,3 δισ. από το ΔΝΤ), καθώς ο αρµόδιος για τα οικονοµικά επίτροπος της Ενωσης Ολι Ρεν προσανατολίζεται να µην πάρει θέση (αρνητική ή θετική) για την εκταµίευσή της και να παραπέµψει την απόφαση στο Συµβούλιο Υπουργών.

Οπως εξηγούν στελέχη της Κοµισιόν και συνεργάτες του επιτρόπου, µέχρι τώρα η τρόικα προέβαινε σε αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα ανά τρίµηνο και µε βάση τα ευρήµατά της εισηγούνταν την εκταµίευση της κάθε δόσης – όπως επίσης και τα επόµενα βήµατα που όφειλε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνηµονίου. Τώρα όµως, όπως υποστηρίζουν, η δηµοσιονοµική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ ώστε – εάν δεν υπάρξουν θεαµατικές αλλαγές – τον Ιούνιο η κατάσταση να θεωρείται µη αναστρέψιµη. Ετσι, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο κ. Ρεν έχει αποφασίσει πως...


εφόσον επιβεβαιωθούν οι δυσµενείς προβλέψεις θα απευθυνθεί στο Συµβούλιο, από το οποίο έχει λάβει και την εντολή της «επιτήρησης», ζητώντας από αυτό να λάβει την ευθύνη της απόφασης.

Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς της Κοµισιόν, το πρώτο τρίµηνο του 2011 η µαύρη τρύπα στην ελληνική οικονοµία ήταν της τάξης των2 ,2 δισ., προερχόµενη κυρίως από υστέρηση στα έσοδα αλλά και από υπέρβαση των δαπανών. Επιπλέον, σύµφωνα µε τους Κοινοτικούς, «τώρα πια εξαντλούνται τα περιθώρια άµεσων διορθώσεων» – εν ολίγοις, η απόδοση των µέτρων που ελήφθησαν, φοροεισπρακτικά και οριζόντιες περικοπές δαπανών, έχουν εξαντλήσει τη δυναµική τους και δεν µπορούν να αποδώσουν καλύτερα αποτελέσµατα.

ΥΦΕΣΗ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η ύφεση σε συνδυασµό µε την έλλειψη διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, οι οποίες «είτε δεν έγιναν είτε έγιναν µισές, όπως η απελευθέρωση των επαγγελµάτων, είτε θεσµοθετήθηκαν αλλά δεν εφαρµόσθηκαν», επιδεινώνουν το δηµοσιονοµικό έλλειµµα µε αποτέλεσµα να οδηγείται η ελληνική οικονοµία τον Ιούνιο σε δεινή θέση.

Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς στελεχών της οµάδας του κ. Ντερούζ, η µαύρη τρύπα στα τέλη Ιουνίου θα είναι της τάξης των 4,8 - 5,8 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτά προσθέσει κανείς και τα σχεδόν 2,7 δισ. που απορρέουν από την αναθεώρηση του ελλείµµατος περίπου στο 10,6% για το 2010 προκύπτει το δυσθεώρητο ποσόν των 8,5 δισ. ευρώ στα µέσα της χρονιάς. Για την κάλυψή του, όπως λένε στις Βρυξέλλες, δεν επαρκεί ούτε η σκλήρυνση των µέτρων που ήδη προβλέπεται στο Μνηµόνιο, ενώ έκτακτα µέτρα θα βυθίσουν τη χώρα ακόµη πιο βαθιά στην ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: