4/8/11

Με αρκετή δόση χιούμορ ο νέος αγορανομικός κώδικας!

Δήλωση του υπευθύνου του Πολιτικού Τομέα Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γ. Αναστασόπουλου σχετικά με την τεθείσα υπό δημόσια διαβούλευση νέα αγορανομική νομοθεσία: 

Μνημείο κρατισμού και συνονθύλευμα απολιθωμένων γραφειοκρατικών αντιλήψεων αποτελεί ο νέος(;) Αγορανομικός Κώδικας που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Μια απλή του ανάγνωση αρκεί για να κατανοήσει κανείς γιατί η Ελλάς παραμένει μια τριτοκοσμική χώρα, που διαβιεί κάπου μεταξύ 19ου και 20ου αιώνα. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο βρίθει αναχρονιστικών διατάξεων, συντεχνιακών προστατευτισμών, γλαφυρών ρυθμίσεων και αγοραφοβικών νοοτροπιών, που αποτελούν χαρακτηριστικά ενός βαθύτατα συντηρητικού και αρτηριοσκληρωτικού κράτους.

Σταχυολογούμε μερικά μόνο δείγματα από τα «απολιθώματα» των αγορανομικών διατάξεων που εισάγει ο νέος νόμος του ΠΑΣΟΚ:

Ενδεικτικά, η νομοθεσία προσδιορίζει με μαθηματική ακρίβεια τις επιτρεπόμενες συγκεκριμένες συσκευασίες οίνου (Σας απαγορεύει για παράδειγμα να καινοτομήσετε συσκευάζοντας αφρώδη οίνο σε συσκευασία των 1000ml, πρέπει υποχρεωτικά να διαλέξετε συσκευασία 750 ή 1500ml)!!!

Επίσης, η συσκευασία της μαστίχας επιτρέπεται μόνο μέσα στα όρια του Νομού Χίου, προφανώς διότι η υπόλοιπη Ελλάδα δεν διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία ή τεχνογνωσία!

Σε άλλη διάταξη προσδιορίζεται με ακρίβεια γραμμαρίου μέχρι και το βάρος της συσκευασίας του καφέ! Για τα υπόλοιπα τρόφιμα το κράτος περιέργως δεν επιδεικνύει την αντίστοιχη ευαισθησία!

Απαγορεύει, επίσης, την λιανική πώληση μελιού σε... συσκευασίες άνω του 1 κιλού (ή 3 αν πρόκειται για μελισσοκόμους)!!! Προφανώς αν το μέλι πουληθεί στο σούπερ μάρκετ σε συσκευασία των 2 κιλών τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια!

Ορίζει, τέλος, επακριβώς το πότε οφείλουν να ψήνουν οι φούρνοι φαγητά και γλυκίσματα, με συγκεκριμένες αργίες και εξαιρέσεις! Το κράτος, μεγάλος αδερφός, βρίσκεται εδώ και φροντίζει με επιμέλεια για το Κυριακάτικο γιουβετσάκι σας.

Λόγω έλλειψης χώρου –οι πολιτικές ανακοινώσεις οφείλουν να είναι λακωνικές- στερούμεθα της ευκαιρίας να μοιρασθούμε μαζί σας μια σειρά από ξεκαρδιστικές αντίστοιχες ρυθμίσεις που μας προσφέρει σε αφθονία ο νέος αγορανομικός κώδικας.

Πίσω όμως από το άπλετο γέλιο που μας προσφέρει, κρύβεται η πικρή πραγματικότητα της οπισθοδρόμησης, του κρατισμού και της μούχλας που καλύπτει το σύγχρονο Ελληνικό κράτος.

Κρύβεται ένα πλήρως αντιπαραγωγικό, αντιαναπτυξιακό και γραφειοκρατικό κατεστημένο που συνθλίβει κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης, φιλελευθεροποίησης και εκσυγχρονισμού της πατρίδας μας.

Κρύβεται η τόσο αποκρουστική, μα συνάμα και τόσο θλιβερή εικόνα για ένα μέλλον που επίμονα επιλέγουμε να παραμένει γκρί.

Κρύβονται οι ανατροπές που, φοβικά, αρνούμαστε να κάνουμε πράξη. Κρύβεται το όνειρο μιας ανάπτυξης, που αφήνουμε να πετάξει μακριά μας για πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: