28/9/07

F. W. Taylor, ο πρώτος manager

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις CHECK POINT, για πρώτη φορά στην Ελληνική γλώσσα, το σύγγραμμα "Αρχές της Επιστημονικής Διοίκησης" του κορυφαίου διανοητή, μηχανικού και manager Frederick Winslow Taylor ως τμήμα του βιβλίου "F. W. Taylor, ο πρώτος manager" που συνέγραψε ο Δρ. Γεώργιος Αναστασόπουλος.

«...Ο βασικότερος στόχος της διοίκησης θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ευημερίας για τον εργοδότη, σε συνδυασμό με τη μέγιστη δυνατή ευημερία για τον εργαζόμενο...Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως – σε ολόκληρη την ιστορία του βιομηχανικού κόσμου – το μεγαλύτερο ποσοστό των οργανώσεων τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων προτιμά την αντιπαράθεση και όχι τη συνύπαρξη...
...Η πλειοψηφία εργοδοτών και εργαζομένων πιστεύει πως τα θεμελιώδη συμφέροντα τους είναι εξ ορισμού ανταγωνιστικά. Αντίθετα, η Επιστημονική Διοίκηση θεμελιώνεται πρωταρχικά στην πεποίθηση πως τα πραγματικά συμφέροντα και των δύο ομάδων ταυτίζονται πλήρως, καθώς η ευημερία του εργοδότη δεν μπορεί να διαρκέσει μακροχρόνια, αν δεν συνοδεύεται από ευημερία για τους εργαζόμενους και αντίστροφα. Τέλος, η Επιστημονική Διοίκηση πρεσβεύει πως είναι δυνατόν να αποδοθεί και στους εργάτες αυτό που επιθυμούν περισσότερο (υψηλοί μισθοί) αλλά και στους εργοδότες (χαμηλό κόστος παραγωγής)...»

Frederick Winslow Taylor
Αρχές της Επιστημονικής Διοίκησης, 1911

Το παρόν πόνημα στοχεύει στο να παρουσιάσει τον επαναστατικό, για την εποχή της, χαρακτήρα της θεωρίας της Επιστημονικής Διοίκησης και στο κατά πόσο επηρέασε τα σύγχρονα μοντέλα διοίκησης και διαχείρισης. Αυτό μπορεί κανείς να το επιτύχει μόνο αν προσεγγίσει με ακρίβεια και αντικειμενικότητα, το ανώτερο μεσοαστικό υπόβαθρο του δεκάτου ενάτου αιώνα, στο οποίο ανήκε ο Taylor , κατανοώντας, παράλληλα, τις εργασιακές συνήθειες και συνθήκες της εποχής. Λαμβάνοντας υπ' όψη την ανωτέρω προσέγγιση, οι εκ πρώτης όψεως ιδεοληπτικοί στόχοι του Taylor γίνονται περισσότερο κατανοητοί.

Οι ιδέες του επηρέασαν σημαντικά την οργάνωση της εργασίας και τον τρόπο διοίκησης των εργαζόμενων. Η παραγωγικότητα των οργανισμών που υιοθέτησαν τις μεθόδους του Taylor αυξήθηκε κατακόρυφα. Εμφανίστηκαν νέα τμήματα, όπως εκείνα της διοίκησης προσωπικού και της ποιότητας. Ένα μεγάλο μέρος των θεμελιωδών αρχών της Επιστημονικής Διοίκησης εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και σήμερα. Απλά έχει τροποποιηθεί, έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής μας και έχει υιοθετήσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.

Το παρόν πόνημα αποτείνει φόρο τιμής στον Frederick Winslow Taylor , τον διανοητή, το μηχανικό και πρώτο σύμβουλο οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.

Η πολυτελής έκδοση περιλαμβάνει το αυθεντικό κείμενο "Αρχές της Επιστημονικής Διοίκησης" του F. W. Taylor σε εισαγωγή (τα 5 πρώτα κεφάλαια) και σχολιασμό (7ο κεφάλαιο) του Δρ. Γεωργίου Αναστασόπουλου.

Οι ενότητες που περιλαμβάνονται στην έκδοση είναι οι ακόλουθες:
- Εισαγωγή
- Διοίκηση Επιχειρήσεων
- Η Θεωρία της Επιστημονικής Διοίκησης
- Frederick Winslow Taylor , ο Πρώτος Σύμβουλος Διοίκησης & Οργάνωσης
- Πώς θα πρέπει να μελετώνται «Οι Αρχές της Επιστημονικής Διοίκησης»
- Frederick Winslow Taylor , «Οι Αρχές της Επιστημονικής Διοίκησης»
- Ανάλυση του Πρωτότυπου Κειμένου

Σελίδες: 192.
Διάσταση: 17 cm x 24 cm.

Για πληροφορίες ή παραγγελίες επικοινωνείστε με το τμήμα πωλήσεων της CHECK POINT στα τηλ. 210-9945945, 210-9941241 ή με email στο sales@checkp.info

Προμηθευτείτε τώρα on-line την έκδοση αυτή από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: