29/1/11

Κοινωνική Αλληλεγγύη: Ο μεγάλος απών


του Δρ. Γεωργίου Ι. Αναστασόπουλου*

Πολύς λόγος γίνεται για την οικονομική χρεοκοπία της χώρας μας. Κάποιοι επεκτείνουν το πρόβλημα και σε άλλες εκφάνσεις της οργανωμένης κοινωνίας μας όπως την παιδεία, την ασφάλεια, την κοινωνική μέριμνα, το μεταναστευτικό κλπ, ισχυριζόμενοι πως η κρίση είναι ευρύτερη. Στην κατεύθυνση αυτή ακούγονται και πολλές φωνές που αναφέρονται σε ηθική χρεοκοπία που έχει προηγηθεί της οικονομικής. Σκοπός του σημερινού μου σημειώματος είναι να εστιάσω σε ένα ακόμη σκοτεινό σημείο της ζωής του σύγχρονου νεοέλληνα, αυτό της «κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ως «κοινωνική αλληλεγγύη» ορίζουμε το κατά πόσο οι πολίτες μιας χώρας αναπτύσσουν σχέσεις αλληλοϋποστήριξης, συμμετέχουν σε κοινωνικά δίκτυα, σέβονται, εμπιστεύονται και υποστηρίζουν τους συνανθρώπους τους. Η δυνατότητα του να μπορεί κανείς να στηριχθεί σε φίλους, οικογένεια αλλά ακόμη και τους ξένους προς αυτόν συμπολίτες του σε περιόδους κρίσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα ψυχικής ηρεμίας. Οι σχέσεις που χτίζονται με βάση την εμπιστοσύνη προκαλούν ικανοποίηση και χαρά και αποτελούν μοναδικό διέξοδο όταν άλλες πτυχές της ζωής όπως η υγεία, η εργασία και το κράτος απουσιάζουν. Η ανάπτυξη, λοιπόν, αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης, αλληλοεκτίμησης και αλληλοσεβασμού σε μια κοινωνία αποτελούν κρισιμότατες παραμέτρους της προσωπικής ευτυχίας του κάθε πολίτη ως μονάδα.

Η κοινωνική ωρίμανση σε θέματα αλληλεγγύης χαρακτηρίζεται από το κατά πόσον οι πολίτες εμπιστεύονται τρίτους (γνωστούς ή ξένους), από τα επίπεδα δωρεών μιας χώρας, από το κατά πόσο κανείς θα βοηθούσε έναν αναξιοπαθούντα, ή από τον βαθμό εθελοντικής προσφοράς σε μια κοινωνία. Επιπλέον, το πόσο κανείς εκτιμά την φιλία, η την οικογένεια, το αν εμπιστεύεται τους συνανθρώπους του, την εθελοντική συμμετοχή του σε κοινωφελείς δραστηριότητες, αποτελούν, επίσης, μερικούς μόνο δείκτες της κοινωνικής αλληλεγγύης, που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή όλων μας.

Η έλλειψη κοινωνικών συμπεριφορών αλληλεγγύης οδηγεί σε...

27/1/11

Ανίατο άσυλο

John Stezaker, Mask IV, 2005, Collage, 21x17cm

Τους τραμπούκους που επιτέθηκαν στον Χατζηδάκη πότε θα τους συλλάβουν;
Ποιό "άσυλο" τους προστατεύει αυτούς;

25/1/11

Στην καρδιά των γεγονότων το Forum για την Ελλάδα

To «Forum για την Ελλάδα» διοργάνωσε την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου και ώρα 11:00 στα γραφεία του (Λεωφόρος Συγγρού 47) Συνέντευξη Τύπου, για τις προτάσεις του για τη "Μεταναστευτική Πολιτική της περιόδου 2011 - 2020".

Την παρουσίαση των προτάσεων (policy paper) για το μεταναστευτικό έκανε ο ειδικός συνεργάτης του «Forum για την Ελλάδα» Δημήτριος Φλούδας, ενώ το πάνελ συντόνισαν ο Πρόεδρός του Ανδρέας Ανδριανόπουλος και ο Επιστημονικός Διευθυντής του Δημήτρης Κατσούδας.

Μπορείτε να δείτε την συνέντευξη τύπου στο internet από την σελίδα: http://www.forumgreece.tv/ από όπου μπορείτε να "κατεβάσετε" και το policy paper.

23/1/11

Πτώση της Ελλάδος και στο Prosperity Index™


Άλλο ένα "μείον" για την κυβερνητική πολιτική,  από το Legatum Prosperity Index, μετά την συντριπτική έκθεση και την πτώση κατά 15 θέσεις στη διεθνή κατάταξη «Ελευθερία στην Οικονομία» σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Index of Economic Freedom (βλ. σχετική μου ανάρτηση 12/1/11).   
Το Legatum Prosperity Index είναι το μόνο παγκόσμιο εργαλείο αξιολόγησης του πλούτου αλλά και του επιπέδου ζωής και ευτυχίας των λαών.

Το Legatum Institute είναι ένα ανεξάρτητο κέντρο πολιτικών ερευνών που στοχεύει στην προώθηση των πολιτικών, οικονομικών και ατομικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα στοιχεία για το Ινστιτούτο μπορείτε να βρείτε στον ιστοχώρο www.li.com.

Το Prosperity Index™ αξιολογεί 110 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού και στηρίζεται σε 89 μεταβλητές, κάθε μία εκ των οποίων αντιστοιχεί σε σηγκεκριμένο χαρακτηριστικό οικονομικής ανάπτυξης ή προσωπικής ευδαιμονίας. Οι 89 αυτές μεταβλητές ομαδοποιούνται σε 8 κατηγορίες οι οποίες αντικατοπτρίζουν από ένα βασικό χαρακτηριστικό ευημερίας: Την Οικονομία, την Επιχειρηματικότητα, την Διακυβέρνηση (Κράτος), την Παιδεία,
την Υγεία, την Εθνική Ασφάλεια (εσωτερική και εξωτερική), τις Προσωπικές Ελευθερίες, την Κοινωνική Αλληλεγγύη.


Ακολουθούν τα αποτελέσματα που αφορούν την χώρα μας για το 2010. Για την ευκολότερη εξαγωγή συμπερασμάτων παραθέτω τα στοιχεία και της περιόδου 2009:



ΕΛΛΑΔΑ                          2009                   2010

ΣΥΝΟΛΙΚΗ κατάταξη     30                         39

Επιμέρους κατάταξη: 
Οικονομία                     42                     41
Επιχειρηματικότητα         43                     35
Παιδεία                          5                      21
Υγεία                           13                     22
Ασφάλεια                      32                     31
Διακυβέρνηση-Κράτος     30                      46
Ατομικές Ελευθερίες        65                     86
Κοινωνική Αλληλεγγύη    51                    100

Η κατάταξη της χώρας μας σε αντίστοιχες μελέτες άλλων διεθνών οργανισμών είναι:

Legatum Prosperity Index 39th / 110

Average Life Satisfaction Ranking 41st / 110
Per Capita GDP Ranking 23rd / 110
WEF Global Competitiveness Index 83rd / 139
UN Human Development Index 25th / 182
Heritage/WSJ Economic Freedom Index 73rd / 179
TI Corruption Perceptions Index 71st / 180
Vision of Humanity Global Peace Index 62nd / 149

Η αναλυτική έκθεση του  Legatum Prosperity Index για την χώρα μας αναφέρει:...

14/1/11

9/1/11

Ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται…


…και για να ακριβολογούμε από τα Ευρωομόλογα! Εντυπωσιάζει, πραγματικά, η πρεμούρα των δυνάμεων του κρατισμού στην πατρίδα μας για να εκδοθεί ευρωομόλογο. Το μεν ΠΑΣΟΚ άνοιξε τον χορό με το να ζητήσει πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα (!) ενώ το γαλάζιο ΠΑΣΟΚ έσπευσε να υπερθεματίσει αναδεικνύοντας το ευρωομόλογο σε κεντρικό άξονα της πολιτικής του, παραμερίζοντας τα αδέξια «ξόρκια» του περί μηδενισμού του ελλείμματος σε 12 άτοκες δόσεις!

Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα πως πράσινοι και βένετοι δεν έχουν απολύτως καμία διάθεση να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τα προβλήματα του χρεοκοπημένου ελληνικού κράτους. Μόνο με την ιδέα της δυνατότητας ενός νέου ατέρμονου κύκλου δανεισμού, που υποκρύπτει το ευρωομόλογο, αναστατώθηκαν. Οι αγαστοί συνέταιροι στην διαχείριση του κράτους, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της, επί θύραις, χρεοκοπίας, «καρβέλια» ονειρεύονται, ξανά. «Καρβέλια» ζυμωμένα με τον μόχθο του Γερμανού φορολογούμενου, τον οποίο ελπίζουν να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά, για να θρέψουν τα αχόρταγα κεφάλια της λερναίας Ύδρας των ΔΕΚΟ, δημοσίου, συνδικαλιστών και λοιπών μελών της ιδιότυπης αυτής "παρασιτικής" συνομοταξίας κρατιστών.

Η κυβέρνηση «ξεγυμνώνεται» για τα καλά. Αποδεικνύεται πως ουδέποτε υπήρξε όραμα της η λήψη των απαραίτητων δομικών μέτρων που θα καθιστούσαν την ελληνική οικονομία δυναμική και ανταγωνιστική. Αντίθετα, το όραμα της ήταν πάντοτε...

6/1/11

Λογισμοί Φωτός...

«Δεύτε λάβετε πάντες Πνεύμα σοφίας, Πνεύμα συνέσεως, Πνεύμα φόβου Θεού, του επιφανέντος Χριστού» (τροπ. Μ. Αγιασμού).

Αποτελεί η σημερινή αγία εορτή των Θεοφανείων, αφορμή για σκέψη και περισυλλογή. Όχι από μεταφυσική σκοπιά, αυτό ας το αφήσουμε για όσους εντρυφούν στις θεολογικές επιστήμες. Αυτό που πραγματικά αποτελεί αφορμή για προβληματισμό είναι η κοινότυπη αναφορά τμήματος της πολιτικής ηγεσίας τούτου του τόπου στην ανάγκη «φώτισης» του λαού για να ανταπεξέλθει την δύσκολη τούτη ώρα κλπ κλπ. Προφανώς εκτιμούν πως η διαδικασία ανάταξης της χώρας θα επιτευχθεί μέσω κάποιου θαύματος και όχι μέσω συνειδητής και συντεταγμένης προσπάθειας όλων μας.

Το άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι η επανάληψη των ιδίων δηλώσεων κάθε χρόνο από διαφορετικά ενίοτε χείλη πολιτικών. Σα να ακούει κανείς την ίδια μονότονη κασέτα από διαφορετικό player. Εκπλήσσει η αδυναμία άρθρωσης καινοτόμου λόγου και για τους λιγότερο απαιτητικούς η ικανότητα του, απλά, να εκφράσουν αυτό που νοιώθουν. Αυτό που ακούμε είναι «κατεψυγμένος» λόγος, που η αρχή του χάνεται στα βάθη «της εποχής των παγετώνων». Πολιτικοί με πολιτική παλαιάς κοπής. Και το σχόλιο αυτό δεν αφορά την βιολογική αλλά τη συναισθηματική τους ηλικία.

Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί καινοτόμες προσεγγίσεις. Τολμηρές ιδέες. Πάθος για ανατροπή. Άγνοια φόβου (του πολιτικού κόστους). Κάτι σαν να συμμετέχει κανείς σε extreme sports. Η εμπειρία και η σύνεση σε χρυσή τομή με την τόλμη και την αποφασιστικότητα αποτελούν...

4/1/11

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Από την ειδησεογραφία: "Γεωργακόπουλος: Στο αυτόφωρο για μη απόδοση του ΦΠΑ"

Για την μη απόδοση του ΦΠΑ (επιστροφής) από το κράτος προς εξαγωγικές επιχειρήσεις και κατασκευαστικές εταιρείες ποιός θα πάει στο αυτόφωρο κε Γεωργακόπουλε;

(πηγή: blog atithasos)

3/1/11

Περίεργον!

Περίεργον! Αυτοί οι δύο, οι δύο τουλάχιστον που είδαμε όλοι στην τηλεόραση, να δέρνουν τον βουλευτή της Ν.Δ., κ. Χατζηδάκη, γιατί δεν έχουν ακόμα συλληφθεί;
«Καμπούλ» είμεθα;

(του Στάθη στο Ναυτίλο)

1/1/11

Τα πτερόεντα δώρα

Πρωτοχρονιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Εφημερίδα "Αλήθεια", 1η Ιαν. 1907)

Ξένος του κόσμου και της σαρκός κατήλθε την παραμονήν από τα ύψη συστείλας τας πτερύγας, όπως τας κρύπτει θείος άγγελος. Έφερε δώρα από τα άνω βασίλεια, δια να φιλεύση τους κατοίκους της πρωτευούσης. Ήτον ο καλός άγγελος της πόλεως.
Εκράτει εις την χείρα του εν άστρον και επί του στέρνου του έπαλλε ζωή και δύναμις και από το στόμα του εξήρχετο πνοή θείας γαλήνης. Τα τρία ταύτα δώρα ήθελε να μεταδώση εις όλους όσοι προθύμως τα δέχονται.
Εισήλθεν εν πρώτοις εις εν αρχοντικόν μέγαρον. Είδεν εκεί το ψεύδος και την σεμνοτυφίαν, την ανίαν και το ανωφελές της ζωής, ζωγραφισμένα εις τα πρόσωπα του ανδρός και της γυναικός και ήκουε τα δύο τέκνα να ψελλίζωσι λέξεις εις άγνωστον γλώσσαν. Ο Άγγελος επήρε τα τρία ουράνια δώρα του και έφυγε τρέχων εκείθεν.
Επήγεν εις την καλύβαν πτωχού ανθρώπου. Ο ανήρ έλειπεν όλην την ημέραν εις την ταβέρναν. Η γυνή επροσεπάθει ν΄ αποκοιμήση με ολίγον ξηρόν άρτον τα πέντα τέκνα, βλασφημούσα άμα την ώραν που είχεν υπανδρευθή. Τα μεσάνυχτα επέστρεψεν ο σύζυγός της, αυτή τον ύβρισε νευρική, με φωνήν οξείαν, εκείνος την έδειρε με την ράβδον την οζώδη και μετ΄ ολίγον οι δύο επλάγιασαν, χωρίς να κάμουν την προσευχήν των και ήρχισαν να ροχαλίζουν με βαρείς τόνους.
Ανέβη εις μέγα κτήριον, πλουσίως φωτισμένον. Ήσαν εκεί πολλά δωμάτια με τραπέζας, κι΄ επάνω των έκυπτον άνθρωποι, μετρούντες αδιακόπως χρήματα, παίζοντες με χαρτιά. Ωχροί και δυστυχείς, όλη η ψυχή των ήτο συγκεντρωμένη εις την ασχολίαν ταύτην. Ο Άγγελος εκάλυψε το πρόσωπον με τα πτέρυγάς του, δια να μη βλέπη, κι΄ έφυγε δρομαίος.
Εις τον δρόμον συνήντησε πολλούς ανθρώπους, άλλους εξερχομένους από τα καπηλεία , οινοβαρείς και άλλους κατερχομένους από τα χαρτοπαίγνια, μεθύοντας χειοροτέραν μέθην. Τινάς είδεν ν΄ ασχημονούν και τινάς ήκουε να βλασφημούν τον Αη-Βασίλην ως πταίστην. Ο Άγγελος εκάλυψε με τας πτέρυγάς του τα ώτα, δια να μη ακούη, και αντιπαρήλθεν.
Υπέφωσκεν ήδη η πρωία της πρωτοχρονιάς και ο Άγγελος, δια να παρηγορηθή, εισήλθεν εις την εκκλησίαν. Αμέσως πλησίον εις τας θύρας είδεν ανθρώπους να μετρούν νομίσματα, μόνον που δεν είχον παιγνιόχαρτα εις τα χείρας και εις το βάθος αντίκρυσεν ένα άνθρωπον χρυσοστόλιστον και μιτροφορούντα ως Μήδον σατράπην της εποχής του Δαρείου, ποιούντα διαφόρους ακκισμούς και επιτηδευμένας κινήσεις. Δεξιά και αριστερά, άλλοι μερικοί έψαλλον με πεπλασμένας φωνάς: Τ ο ν  Δ ε σ π ό τ η ν  κ α ι  Α ρ χ ι ε ρ έ α!
Ο Άγγελος δεν εύρε παρηγορίαν. Επήρε τα πτερόεντα δώρα του - το άστρον το προωρισμένον να λάμπη εις τα συνειδήσεις, την αύραν, την ικανήν να δροσίζη τας ψυχάς, την πλασμένην δια να πάλλη εις τα καρδίας, ετάνυσε τας πτέρυγας και επανήλθεν εις τας ουρανίας αψίδας.

Όχι άλλο κάρβουνο...

Δεν ανεχόμαστε συμβιβασμούς αρχών, ιδεοληψίες βολεμάτων, κρατικιστικές κραυγές. 
Δεν κάνουμε εκπτώσεις στη ζωή μας. 
Δεν εκποιούμε τα ονειρά μας.
Σε όσους ακόμη πιστεύουν πως τούτος ο τόπος έχει λαμπρό μέλλον, πως τούτος ο λαός είναι ικανός για το καλύτερο, η νέα χρονιά ας αποτελέσει μια νέα αρχή.
Δεν υπάρχει πια πολυτέλεια για χρονοτριβή.
Δεν υπάρχει πια χρόνος για μεμψιμοιρίες.
Δεν υπάρχει πια κουράγιο για σκυμμένα κεφάλια.
Ας πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας...
Ας βάλουμε όλοι μαζί ένα χεράκι να σηκώσουμε τον ήλιο ψηλά!
Συμφέρον μας, το συμφέρον του τόπου μας.
Ονειρό μας, το μέλλον των παιδιών μας.
Στόχος μας, η ανατροπή της μιζέριας.
Με αξιοπρέπεια, σύνεση και μαχητικότητα...
...ΞΕΚΙΝΑΜΕ!
ΕΜΠΡΟΣ Σύμμαχοι!